7 Ιουν 2008

Θρησκεία, Θεός και Ιερατεία. (3)


Ας κλείσω επιτέλους την τριλογία που ξεκίνησα με το τελευταίο μέρος που απέμεινε, τα Ιερατεία.

Προειδοποιώ ότι το κείμενο που θα ακολουθήσει έχει γραφτεί πολύ καιρό πρίν και στην ουσία είναι μια ελάχιστη περίληψη απο ότι θα μπορούσε να είναι. Τα Ιερατεία ως ιδέα το επιβάλλουν άλλωστε!

Οι άνθρωποι σε μια προσπάθεια τους για ερμηνεία των πραγμάτων και των συνθηκών εκτός της κατανόησης τους δημιούργησαν τους θεούς. Ήταν ένα μέσο να υποτάξουν το άγνωστο, να του δώσουν μορφή κατανοητή, όψη ανθρώπινη, να το φέρουν στα μέτρα τους κατα κάποιον τρόπο.

Κάπου εκεί όμως χάλασε η μανέστρα!

Κάποιοι εξ' αυτών διαισθανόμενοι την δυναμική που έκρυβε όλη αυτή η κατάσταση έγιναν οι πρώτοι ιερείς. Διεκδίκησαν την απόλυτη ερμηνεία των "σημείων" όσο και της επικοινωνίας με τις θεότητες. Και αν κάποιες φορές θεωρήθηκαν άνθρωποι άρρωστοι, οι επιληπτικοί λόγου χάρη, ως άτομα που επικοινωνούσαν με τους θεούς αυτά ήταν εξαιρέσεις στον κανόνα...

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η εγκαθίδρυση της δικτατορίας των πάσης φύσεως Ιερατείων και ειδικά τα θρησκευτικά, που συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα. Κράτησαν για τον εαυτό τους το μοναδικό και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην ερμηνεία της πραγματικότητας και των θεών. Και φυσικά σε μια ευφυή απο μέρους τους κίνηση φρόντισαν έτσι ώστε οι ερμηνείες να προώθουν την εξουσία τους η οποία ανταποδίδει με την σειρά της!

Ειδικά τις παγκόσμιες θρησκείες, τα Ιερατεία μετέτρεψαν την εξουσία τους σε ένα επικερδές επάγγελμα τις βάσεις τους οποίου καθορίζουν αποκλειστικά οι ίδιοι με ανοχή ακόμα και της πολιτικής εξουσίας. (εμφανές παράδειγμα η Ελλάδα)

Ακόμα και τώρα, χάρη στους προγενέστερους χειρισμούς τους, τα Ιερατεία καθορίζουν την ζωή και κρατούν υπόδουλους εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έχουν γίνει τελείως άβουλα όντα, ανίκανα ακόμα και να υποπτευθούν πόσο μεγάλα θύματα εκμετάλλευσης είναι. Ακόμα και αν νιώθουν την ανάγκη πίστης σε έναν θεό, δεν είναι ικανοί πλέον να σκεφτούν ούτε καν την πιθανότητα να μην χρειάζονται κάποιον διαμεσολαβητή.

Φυσικά κάποιοι άνθρωποι, έξυπνοι σίγουρα, διέκριναν τα τεχνάσματα και τους τρόπους λειτουργίας των θρησκευτικών Ιερατείων και πέρασαν έτσι στην άλλη πλευρά του καθρέφτη δημιουργώντας άλλα Ιερατεία με την σειρά τους, ακόμα πιο εκλεπτυσμένα όπως το Πολιτικό, το Οικονομικό και το Επιστημονικό έτσι ώστε πλέον να διαμορφώνεται απο αυτούς κάθε πτυχή της ζωής μας και της επίπλαστης πραγματικότητας στην οποία ζούμε.

Break the glass...

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Iερατεία, ναι.

Ιερά Εξέταση και auto da fe.
Κεφαλές της εκκλησίας και χρήματα.
Μοναστήρια και ποιος-ξέρει-τι-γίνεται.

Μεγάλος βόθρος, μην το ψάχνεις...

Mutus Liber είπε...

Pooka μου, μακάρι να ήταν μόνο τα θρησκευτικά Ιερατεία το πρόβλημα.

Πλέον άλλα Ιερατεία κυβερνούν με πολύ πιο "βελούδινους" τρόπους την ζωή μας...

Unknown είπε...

Βεβαίως, καθότι ζούμε και σε μια εποχή "εκσυγχρονισμού".

Oh well.

Τα διάφορα lobby ήταν, είναι και θα είναι παντού.

Αλίμονό μας.

Mutus Liber είπε...

Ποτέ αλίμονο μας!

Αλίμονο τους!

Τα lobby δεν κάνουν τίποτα σε τρελούς, παλαβούς, αιθεροβάμονες και πάνω απο όλα σε καλτσοφόρους! (για να κάνω και την σύνδεση! :P)

ClouD είπε...

Καλά, δεν ξέρω γιατί έχεις βάλει τον βουδισμό στο ίδιο τσουβάλι με τις μονοθεϊστικές θρησκείες.

Γνωρίζεις ποιο είναι και με τι μορφή υπάρχει ιερατείο στο βουδισμό;

Τώρα, το θέμα δεν είναι ζήτημα lobby, ξεφεύγει. Θρησκείες που έχουν παίξει τόσο έντονα κοινωνικά ρόλο έχουν περάσει τα μαθήματά τους στους θεσμούς μας και στους τρόπους ζωής μας.

Και, όχι, δεν αναφέρομαι στο φαινόμενο "χριστιανικών" αντί για θρησκευτικά στο σχολείο, ούτε σε αντίστοιχα φαινόμενα. Αναφέρομαι σε πολύ πιο καθημερινά πράγματα.

Όπως το "μην πάθει τίποτα του κουρίτς" της γιαγιαμανάς που υπάρχει από τότε που η γυναίκα δαιμονοποιήθηκε από τις θρησκείες των πατριαρχικών κοινωνιών.

Το ανυπότακτα ισχυρότερο φύλο, γίνεται, συμπλεγματικά χαμένο από τις πατριαρχικές θρησκείες. Κάθε μέρα, παντού στις εβραιοχριστιανικές κοινωνίες.

Ακόμα και "άθρησκοι" ή "άθεοι" έχουν βαθύτατα θρησκευτικές αντιλήψεις χωρίς να το καταλαβαίνουν...

Γαμημένη κατάσταση λέμε.

Mutus Liber είπε...

Το συμπέρασμα για τον βουδισμό απο πού βγήκε;;

Πάντως όσο υπάρχει η ύπαρξη οποιουδήποτε είδους θρησκευτικών ηγετών ή ιερέων τότε η δουλειά γίνεται.

Απο την αρχή δεν μίλησα για lobby αλλά για Ιερατεία. Όταν έγραψα ότι τα Ιερατεία ρύθμισαν τις θρησκείες στα μέτρα τους εννούσα αυτό που γράφεις σχετικά με τις επιρροές στον τρόπο ζωής μας.

Το ανυπότακτα ισχυρότερο φύλο ποιό ακριβώς είναι;

Ακόμα και σε κάποιες μητριαρχικές θρησκείες ή κοινωνίες οι άντρες ήταν περιορισμένοι.

Δεν είμαι ούτε άθρησκος, ούτε άθεος (εντός και εκτός εισαγωγικων).