21 Απρ 2008

Θρησκεία, Θεός, Ιερατεία... (Μέρος 1ο)

Με αφορμή τις μέρες που πλησιάζουν σκέφτηκα να γράψω αναλυτικά τις σκέψεις και τις απόψεις μου όσον αφορά 3 ζητήματα που συνήθως μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν πολλές παρεξηγήσεις στις μέρες μας. Τα τρία αυτά θέματα είναι η Θρησκείες, ο Θεός και τέλος τα Ιερατεία. Αποφάσισα να χωρίσω αυτά τα 3 σε διαφορετικά μέρη για να μην γίνει ένα μεγάλο και κουραστικό πόστ.

So, let the party begin with... Θρησκείες!!

Οι θρησκείες μάλλον είναι η πιο περίεργη κατηγορία απο όλες. Αυτη την στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες θρησκείες σε όλο τον κόσμο. Θρησκείες σοβαρές, επικίνδυνες, τρομερά αστείες, περίεργες, μυστικές, διαδεδομένες και μη, εσχατολογικές και μη, μονοθεϊστικές, πολυθεϊστικές και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την συνέχιση των θρησκειών είναι η οργάνωση των Ιερατείων βέβαια, αλλά οι αρχικές αιτίες για την δημιουργία τους, τουλάχιστον των πρώτων εξ' αυτών, ήταν η αδυναμία να καταλάβουμε την φύση γύρω μας. Πλέον οι θρησκείες στηρίζονται είτε στην παράδοση, είτε στην τρέλα που κουβαλάμε ως άνθρωποι, είτε σε χαρισματικές προσωπικότητες. Πάντα θα υπάρχουν πιστοί για οποιαδήποτε θρησκεία και αν μπορείτε να φανταστείτε. Υπάρχουν θρησκείες που λατρεύουν την μπύρα ή τον Έλβις για παράδειγμα. Θα εξαιρέσω όμως τις καθαρά σατυρικές και αστείες θρησκείες, σε πολλές απο τις οποίες είμαι και ο ίδιος οπαδός γιατί η σοβαρότητα είναι κάτι που πρέπει να το παίρνουμε στα αστεία, και θα περιοριστώ σε αυτές που θέλουν να πάρουν σοβαρά τον εαυτό τους.

Οι θρησκείες που ανήκουν στην τελευταία αυτή κατηγορία συνήθως έχουν μια ολόκληρη κοσμοθεωρία την οποία υποστηρίζουν και η οποία τις υποστηρίζει με την σειρά της (κάτι αναμενόμενο αφού η κοσμοθεωρία πηγάζει απο το Ιερατείο κάθε θρησκείας με σκοπό να στηριχθεί η ίδια η θρησκεία).

Αν και ίσως φαίνονται αρκετά ρηχές στην κοσμοθεώρηση τους νομίζω ότι κρύβουν κάτι σημαντικό, κάτι που είτε τα ίδια τα Ιερατεία δεν βλέπουν ή μάλλον δεν θέλουν να αναγνωρίσουν. Στον πυρήνα τους όλες αναφέρονται σε κάτι μεγάλο, σε μια δύναμη που ονομάζεται Θεός (με όποια μορφή και αν εμφανίζεται αυτός). Κατά την γνώμη μου όλες οι θρησκείες προσπαθούν να ερμηνεύσουν κάτι το οποίο είναι ανώτερο, με όποιον τρόπο, απο την νόηση των ανθρώπων. Ο λόγος όμως που διαφέρουν δεν είναι ότι προσπαθούν να ερμηνεύσουν έναν διαφορετικό Θεό. Αυτό που διαφοροποιεί τις θρησκείες είναι οι ερμηνευτές αυτής της ανώτερης δύναμης, οι οποίοι φυσικά στηρίζονται μόνο στις δικές τους οπτικές, στις δικές τους συντεταγμένες και στις προσωπικές τους εμπειρίες. Αυτή όμως η κρίσιμη διαφορά μπορεί να μας οδηγήσει πολύ εύκολα να καταλάβουμε που οφείλονται οι διαφορές των θρησκειών, αν και φυσικά απο μια εποχή και μετά υπήρξε ένας ατέρμονος κύκλος ερμηνειών μιας και οι επόμενοι ερμηνευτές των θρησκειών ήταν ήδη επηρεάσμενοι απο τις προηγούμενες ερμηνείες και επηρέαζαν τις επόμενες ερμηνείες...

Στις μέρες μας πλέον οι θρησκείες έχουν γίνει, εντέχνως φυσικά, τρόποι επιβολής "ορθών" συμπεριφορών και πάσης φύσεως περιορισμών στην νοητική μας εξέλιξη. Με αυτό τον τρόπο συντηρούνται φυσικά κυρίως τα Ιερατεία που έχουν τις θρησκείες σαν μαγαζιά τους. Σαν κομματικές παρατάξεις περι ερμηνείας του Θεού. Έχουν καταλήξει τυπολατρικά μαυσωλεία και οχήματα διεστραμένων και άκρως δογματικών Ιερατείων. Και δυστυχώς έχουν χάσει κάθε επαφή με όποια μυστικιστική και θεϊκή έμπνευση είχαν ποτέ.

τέλος 1ου μέρους...

ΥΓ. Διαβάζεται καλύτερα υπο τους ήχους του "3 ανθοί" του Θ. Παπακωνσταντίνου και ερμηνεία της Λ. Καλημέρη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: