8 Μαΐ 2008

Πυρηνική Ενέργεια...

Θα κάνω μια μικρή παράκαμψη απο το προηγούμενο θέμα για να πάω λίγο σε ένα θέμα που ανέκυψε, στην Ελλάδα τουλάχιστον, απο το πουθενά. Πρίν 3 ή 4 μέρες, αν δεν κάνω λάθος, βγήκε ο κύριος Σουφλιάς και έκανε μια δήλωση σύμφωνα με την οποία πιστεύει οτι η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι ενέργεια η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον και ότι δεν το επιβαρύνει.

Έχει δίκιο λοιπόν ο κύριος Σουφλιάς, Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ή όχι;

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας λειτουργεί με ισότοπα του ουρανίου και του πλουτωνίου κυρίως (σε νεότερης τεχνολογίας χρησιμοποιείται και το θόριο), στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν σε αφθονία στην γή και που σε καμία περίπτωση δεν είναι ατελείωτα (σύμφωνα με υπολογισμούς οι ποσότητες που υπάρχουν παγκοσμίως αρκούν για 80 περίπου χρόνια)! Άρα σίγουρα δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας! Το κόστος κατασκευής ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι περίπου 2,5-3 δίς ευρώ με μια επιβάρυνση της τάξης του 15% σε σεισμογενείς περιοχές! Άρα ούτε φτηνή εναλλακτική λύση είναι!

Και πάμε τώρα στην μεγαλύτερη και κυριολεκτικά κακουργηματική σκέψη, το κάτα πόσο δηλαδή είναι πράσινη μορφή ενέργειας η πυρηνική. Σίγουρα απο ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν παράγεται τόσο διοξείδιο του άνθρακα και τόση αιθάλη όσο απο το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης για παράδειγμα, που χρησιμοποιεί λιθάνθρακα. Αλλά κάθε χρόνο παράγονται πυρηνικά απόβλητα 25-30 τόνων. Αυτά αποτελούνται κυρίως απο ουράνιο και άλλα ακτινίδια (πλουτώνιο και κιούριο κυρίως). Αυτές οι ποσότητες αφορούν το στερεό υπόλειμμα των αντιδραστήρων. Αυτό το υπόλειμμα όμως είναι άκρως ραδιενεργό και πρέπει να διαχειρίζεται με μεγάλη προσοχή. Ακόμα και μετά απο πάροδο 40 χρόνων που χάνεται το 99,9% της ραδιενεργούς ακτινοβολίας αυτό που παραμένει είναι άκρως επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ακόμα και με την πιο αποδοτική και αισιόδοξη διαδικασία διαχείρησης και επεξεργασίας αυτών των αποβλήτων χρειάζονται 200-300 χρόνια ώστε να μην κινδυνεύουμε απο την ραδιενέργεια που εκπέμπεται απο αυτά τα απόβλητα.

Φυσικά στην προηγούμενη παράγραφο δεν αναφέρα καν το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος όπως τόσα και τόσα που έχουν γίνει. (Η περιοχή γύρω απο το Τσερνόμπιλ ακόμα είναι περιοχή φάντασμα χωρίς κανέναν κάτοικο, και με εμφανή αποτελέσματα, αυξήσεις καρκινογενέσεων και κάθε είδους νεοπλασματικών ασθενειών, στους πληθυσμούς που μολύνθηκαν απο ραδιενέργεια).

Και σκεφτείται τώρα και την χώρα μας, μια σεισμογενής περιοχή, τι ρίσκο πέρνει με την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ καλά καλά δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ανακύκλωση, το re-using ή ακόμα και τα απλά απορρίματα μας μιας και οι χώροι υγειονομικής ταφής είναι τουλάχιστον της πλάκας μιας και έχουν γεμίσει και πλέον χρησιμοποιούνται δεκάδες παράνομες χωματερές.
Πόσο εύκολα άραγε εμπιστεύεστε σε ένα τέτοιο κράτος να διαχειρειστεί με επιτυχία ραδιενεργά απόβλητα;;;

Ελπίζω και εύχομαι να σταματήσει αυτή η μαλακία πλέον με την πυρηνική ενέργεια σαν πράσινη και φιλική ενέργεια προς το περιβάλλον και να σοβαρευτούμε λίγο περισσότερο. Τόσα χρόνια ενεργειακό μονοπώλιο και κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ρεύμα απο την ΔΕΗ το καλοκαίρι γιατί έγινε λάθος διαχείρηση των αποθεμάτων νερού και θέλουμε και πυρηνικούς αντιδραστήρες!

ΕΛΕΟΣ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: