28 Οκτ 2007

28ή Οκτωβρίου...

Γιά άλλη μια χρονιά, και φέτος έχουμε ετοιμασίες για τον εορτασμό της 28ής Οκτωβρίου. Και όπως κάθε χρόνο έχουμε τους γνωστούς τσακωμούς περι παρελάσεων, τα συνηθισμένα ρεπορτάζ για "τους ανιστόρητους νεόυς" και άλλα όμορφα και ωραία... Τι άλλο μάθαμε φέτος για τις παρελάσεις; Ότι μαθητές απειλούνται απο διευθυντές σχολίων να παρελάσουν αλλιώς θα αποβληθούν ή σε εναλλακτικό επίπεδο την "δωροδοκία" μαθητών με μία εβδομάδα δικαιολογημένων απουσιών για κάθε παρέλαση στην οποία συμμετέχει... Θυμάμαι όταν ήμουν σχολείο, πρίν πολύ λίγα χρόνια, ότι ο λόγος συμμετοχής σε παρελάσεις ήταν το χάσιμο μαθητικών ωρών, ένεκα της προετοιμασίας για την παρέλαση, και η αγωνία να "πέσει" καθημερινή η επέτειος για να χάσουμε μια μέρα μάθημα ακόμα. Υποτίθεται οτι οι παρελάσεις έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Την ενίσχυση της εθνικής μας υπερηφάνειας, την επίδειξη της στρατιωτικής μας δύναμης, την απονομή τιμής στους "ηρωϊκούς πεσσόντες κτλ".
Ας ξεκινήσω απο τις στρατιωτικές παρελάσεις. Καταρχήν δηλώνω οτι είμαι κατά του στρατού και δεν βλέπω κανένα λόγω ύπαρξης του. Απο οικονομικής πλευράς τώρα οι στρατιωτικές παρελάσεις είναι τουλάχιστον σπατάλη δημοσίου χρήματος πλέον. Κάνουμε επίδειξη δύναμης σε ποιόν;;; Υπάρχει περίπτωση να εμπλακούμε σε πόλεμο με κάποια γειτονική χώρα και δεν το ξέρουμε; Δεν νομίζω... Αλλά ο στρατός έτσι και αλλιώς μας δείχνει όχι το που τελειώνει η λογική όπως συχνά λέγεται, αλλά το που ξεκινάει η απύθμενη ηλιθιότητα και βλακεία καθώς και την πλήρη επικράτηση του ερπετικού φλοιού του εγκεφάλου έναντι του ανθώδους...
Όι μαθητικές παρελάσεις απο την άλλη γίνονται για να μάθουν κυρίως οι μαθητές την ιστορία και να τιμούν τους νεκρούς "ήρωες" της χώρας μας. Όπως όμως έδειξα και πρίν αυτό δεν συμβαίνει. Και πώς θα ήταν δυνατό φυσικά με την συμμετοχή σε κάποια παρέλαση να αποκτήσουμε "εθνική συνείδηση" και να μάθουμε να τιμούμε αυτούς που πεθάναν. Εδώ δεν κάναμε καν τον 2ο Παγκόμιο Πόλεμο στο σχολείο ως μέρος του μαθήματος της Ιστορίας, όχι βέβαια ότι και τα υπόλοιπα που μαθαίναμε ήταν απόλυτα σωστά αλλά τουλάχιστον ακούγαμε κάτι. Οπότε είναι υποκρισία να περιμένουμε απο τους μάθητες να τιμούν πατρίδα και νεκρούς πολέμου μέσα απο μια παρέλαση.
Μια άλλη πλευρά της όλης υπόθεσης τώρα είναι η οικονομική. Έχετε φανταστεί τι κέρδη απολαμβάνουν διάφοροι πωλητές της μιας μέρας οι οποίοι πουλάνε σημαιάκια, στολές τσολιάδων, φουστανέλες και ένα σωρό άλλα αξεσουάρ την συγκεκριμένη μέρα; Πλέον το έχουμε κάνει εμπόριο και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.
Όσον αφορά καθαρά το θέαμα μιας μαθητικής παρέλασης τώρα, ο καθένας κρίνει το αποτέλεσμα ανάλογα με τα πιστέυω του. Άλλος προσέχει τον λάθος βηματισμό, άλλος πετάει στραγάλια, άλλος βλέπει τις μίνι φούστες των μαθητριών και το υπερβολικό βάψιμο τους... Εγώ πρωσωπικά ενοχλούμαι αφάνταστα να βλέπω παιδιά να βαδίζουν σε στρατιωτική παράταξη λές και είναι ανεγκέφαλα στρατιωτάκια πνιγμένα στην ομοιομορφία της ίδιας εμφάνισης.
Για τους προηγούμενους λόγους θεωρώ οτι η παρέλαση είναι υποκριτική, αναχρονιστική και πλήρως άστοχη με το θέμα της ημέρας. Ποιό είναι όμως το θέμα της ημέρας; Λοιπόν πιστεύω οτι αν θέλουμε να βγάλουμε κάτι θετικό απο τον πόλεμο και τους ανθρώπους που πέθαναν σε αυτόν, και να τους τιμήσουμε τελικά στον μέγιστο βαθμό, θα έπρεπε να οργανώσουμε ομιλίες στις οποίες θα μαθαίνουμε στους μαθητές, κυρίως σε αυτούς, την ηθική, νοητική, ψυχολογική και σωματική εξαθλίωση που μας προσφέρει απλόχερα ο πόλεμος καθώς και την καταστροοφή κάθε είδους πόρων που διαθέτει μια χώρα όταν εμπλέκεται σε κάποιον πόλεμο. Θα έπρεπε να μαθαίνουμε στις επόμενες γενιές τις έννοιες του ανθρωπισμού, του σεβασμού προς την ζωή του άλλου. Να δημιουργήσουμε άτομα ικανά, όταν μεγαλώσουν, να κάνουν ένα βήμα προς τα πάνω όσον αφορά τις ανθρώπινες αξίες και όχι προς τα κάτω δείχνοντας τους με υπερηφάνεια τα μισαλόδοξα ιδεώδη του έθνους, της πατρίδας και του "έπους του 40". Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πώ οτι ήταν χαζοί αυτοί που πολέμησαν σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά θεωρώ οτι ήταν άτυχοι και θύματα περιστάσεων της μεγαλομανίας και της εξουσιομανείας συγκεκριμένων ανθρώπων που τα προκάλεσαν όλα αυτά. Θα έπρεπε επίσης να κάνουμε πορείες κατά των πολέμων, πορείες για να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες στην χώρα μας και να αυξηθούν αυτές της Παιδείας μας. Θα έπρεπε να διοργανώνουμε ημερίδες και εκδηλώσεις για να γίνουμε όλοι λίγο πιο ευαίσθητοι στο θέμα του πολέμου μήπως και αλλάξει κάτι επιτέλους σε αυτη την έρμη ανθρωπότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: