8 Απρ 2008

ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2009-2013

Η χρηματοδότηση των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών δεν περιλαμβάνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περίοδο 2007-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» του ΥΠΕΠΘ, ούτε στη «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΥΠΟΙΟ.
Με την ένταξή τους στα ΕΠΕΑΕΚ τη δεκαετία 1996-2006, οι βιβλιοθήκες υλοποίησαν τις ακόλουθες δράσεις, σε εθνικό επίπεδο:

1. Συλλογικός κατάλογος των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών
2. Πρόσβαση σε 13.500 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά για το σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας
3. Μονάδα Ολικής Ποιότητας
4. Ζέφυρο (πύλη πρόσβασης για τον εντοπισμό υλικού στους καταλόγους των βιβλιοθηκών)

Σε επίπεδο ιδρύματος, οι βιβλιοθήκες:

* Στελεχώθηκαν με εξειδικευμένο προσωπικό
* Εμπλούτισαν και ανέπτυξαν τις συλλογές τους
* Οργάνωσαν και προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τη στήριξη της εκπαίδευσης, τοπικά και από απόσταση

Η περαιτέρω ενίσχυση των βιβλιοθηκών κρίνεται απαραίτητη για να μην καταργηθούν και απαξιωθούν οι υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν το διδακτικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Η ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ:

* Αδυναμία των βιβλιοθηκών να στηρίξουν το πολύπλευρο έργο που παράγεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδιαίτερα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και την έρευνα.
* Δυσκολία των ιδρυμάτων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αξιολόγησης
* Αδυναμία ίδρυσης των ιδρυματικών καταθετηρίων (institutional repositories, προαπαιτούμενο για χρηματοδότηση από το European Research Council)
* Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των βιβλιοθηκών

Η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Link : http://www.heal-link.gr/

Αν αφήσουμε να περάσει αυτό τότε θα χάσουμε κάθε επαφή με την εξέλιξη και με την έρευνα στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!

10 σχόλια:

Unknown είπε...

Μα καλά, την παλεύουν;

Συφιλιάστηκα πρωινιάτικα...

Πούκα post a word about it.

Mutus Liber είπε...

Άσε με Pooka μου. Αν συμβεί αυτό θα μπλέξουμε πολύ άσχημα. Είμαι πολύ στεναχωρημένος με αυτό το θέμα.

Άσε που θα έχουν και πρόβλημα λειτουργίας και οι ίδιες οι βιβλιόθηκες, κάτι εξίσου στενάχωρο για την Ελλάδα, έστω και για την κατάσταση στην οποία λειτουργούν..

Ευχαριστώ που το έβαλες και συ post.

ClouD είπε...

Δεν ξέρω σε ποιες πόλεις βρίσκεστε εσείς, αλλά στα περισσότερα τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια οι βιβλιοθήκες είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτες. Πράγμα που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιχείρημα για να γίνουν ακόμα χειρότερες [έχετε δει βιβλιοθήκη με 50 περίπου βιβλία;], όμως αποτελεί ενδεικτικό του πόσο και ίσως πως αξιοποιήθηκαν τα ποσοστά που αντιστοιχούν σε έργα σχετικά με την παιδεία από τα ΕΠΕΑΚ.

Δηλαδή, έτσι, από περιέργεια, μιλάμε για ποσόστα που καλύπτουν μέχρι και 75% των χρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε νέα κίνηση και έχουμε 50 βιβλία; Χμ;

Μετά από αυτή τη σπουδαία δουλειά που κάνανε πρέπει να νιώσω παράξενα που δεν συμμετέχουν στην πίτα του νέου πακέτου; Πρέπει να νιώσω απειλούμενος; Τι ακριβώς θα χάσω;

Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι θετικό αυτό που πόσταρες, αλλά γιατί νιώθω τόση σύγχυση;

Θες να μου πεις όσο πιο απλά γίνεται, σαν να μιλάς σε ένα παιδί 5 ετών, γιατί ακριβώς είσαι τόσο πολύ στεναχωρημένος;

Φιλικά.

/Στείλτε τους κλόουν.

Mutus Liber είπε...

Ζητώ συγγνώμη για την τρομερή καθυστέρηση στην απάντηση μου χρήστη Tatan!

Εγώ μένω στην Πάτρα. Και όντως έχεις δίκιο για τις βιβλιοθήκες. Είναι σε άθλια κατάσταση.

Ο λόγος για τον οποίο είμαι στεναχωρημένος είναι ίσως ο ιδεαλισμός και η αγάπη μου για τα βιβλία και το διάβασμα.

Ακόμα και αν έχεις δίκιο, που δεν αμφιβάλλω και πολύ για αυτό που λές στην χώρα μας ειδικά, αλλά θα προσπαθήσω να σου πώ γιατί νιώθω τόσο άσχημα.

Απο πλευράς επιστημονικής: Είμαι φοιτητής Χημείας εδώ στην Πάτρα και κάνω την διπλωματική μου η οποία είναι πάνω σε βασική έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη για μένα η πρόσβαση σε διεθνή περιοδικά και στα άρθρα τους φυσικά,του χώρου μου ώστε να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις στον τομέα μου! Αυτό θα σταματήσει να συμβαίνει απο τις αρχές του 2009. Αυτό σημαίνει ότι θα μετατραπούν τα Πανεπιστήμια και η έρευνα που γίνεται σε αυτά, με τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν, θα σταματήσει εντελώς ή θα στηριζόμαστε σε άτομα του εξωτερικού για να έχουμε πρόσβαση στα περιοδικά αυτά και να προωθήσουμε την έρευνα μας και εμείς με το μέρος μας.

Απο πλευράς προσωπικής: Είπα και στην αρχή ότι το διάβασμα είναι για μένα μια απο τις μεγαλύτερες απολαύσεις και αυτό σημαίνει ότι το να βλέπω βιβλία να καταστρέφονται γιατί οι συνθήκες συντήρησης στις βιβλιοθήκες είναι άθλιες λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων με ποληγώνει αφάνταστα. Δεν ξέρω αν μπορείς να καταλάβεις αυτό που σου λέω και πόσο σημαντικό είναι αυτό για μένα αλλά το ελπίζω.

Επίσης, γνωρίζοντας και διατηρώντας φιλίες με άτομα απο την σχολή της βιβλιοθηκονομίας στην Θεσσαλονίκη, ξέρω απο πρώτο χέρι ότι οι απόφοιτοι αυτής της σχολής αδυνατούν να βρούν δουλειά σε βιβλιοθήκες ακόμη και υπο τις τωρινές συνθήκες. Εαν σταματήσει κάθε χρηματοδότηση σημαίνει ότι όλοι οι απόφοιτοι της σχολής θα είναι ουσιαστικά, εκ των προτέρων άνεργοι στην χώρα μας γιατί δεν θα υπάρχουν βιβλιοθήκες!

Το πώς διαχειρίστηκαν τα λεφτά κάποιοι δεν δικαιολογεί την διακοπή της χρηματοδότησης. Πρέπει να βάλουμε τους σωστούς ανθρώπους σε αυτές τις θέσεις. Στην βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής, υπάρχει ένα πατάρι που έχουν στοιβαγμένα βιβλία κάτω απο τόνους σκόνης, υγρασίας και ζέστης (ότι χειρότερο για την συντήρηση τους δηλαδή) μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για να συντηρηθούν αυτά τα βιβλία.

Τέλος, πιστεύω ότι η Παιδεία διαμορφώνεται μέσα απο τα βιβλία και μέσω αυτών οδηγούμαστε σε άλλους κόσμους. (Αυτό τα λέει όλα για μένα, δεν χρειάζομαι άλλη δικαιολογία).

Ελπίζω να απάντησα κάπως ικανοποιητικά σε ένα 5χρονο παιδί.

Φιλικά.

ClouD είπε...

Ναι, μου απάντησες.

Σαν να ήμουν πεντάχρονο δεν ξέρω, αλλά σίγουρα μου απάντησες...

Μόνο που η διαφωνία μου βρίσκεται αλλού. Εγώ δεν νομίζω ότι να στεναχωρηθεί κάποιος από αυτό το -τυπικό για τη νεοελλάδα- φαινόμενο, βγαίνει κάτι. Να τσατιστεί, ίσως...

Ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο είναι αυτό που σου έγραψα -ίσως με αρκετή ασάφεια την οποία θα προσπαθήσω να διορθώσω τώρα- στο προηγούμενο ποστ.

Ας αφήσουμε τη δικτυακή πρόσβαση στην άκρη. Δεν την υποτιμώ, αλλά με εξαίρεση ίσως κάποια περιοδικά τα οποία σου επιτρέπουν να κρατάς επαφή με την επικαιρότητα, όλα τα υπόλοιπα με λίγη προσπάθεια τα βρίσκεις εκτός βιβλιοθήκης. Παράνομα, δεν το αρνούμαι, αλλά ότι έχει περάσει σε ηλεκτρονική μορφή, υπάρχει κάπου, σε κάποια διαδικτυακή γωνία δωρεάν. Έχω ήδη 4 χρόνια που μαζεύω το υλικό που χρειάζομαι για να πηγαίνω στο βάθος που γουστάρω και να νιώθω ότι βρίσκομαι σε πανεπιστήμιο [που σίγουρα δεν είναι, άμα θέλεις σου εξηγώ ακριβώς αυτό που λέω] από "σκοτεινούς" χώρους που διακινούν βιβλία χωρίς χρέωση, στο ίντερνετ. Έχω μάθει να βρίσκομαι εκτός της δικτυακής πρόσβασης που παρείχε η βιβλιοθήκη λόγω σύμβασης. Και, αν θέλεις το πιστεύεις, διαβάζω αρκετά για τη σχολή μου...

Βγάλε για λίγο τη σύμβαση απ' έξω. Η βιβλιοθήκη δεν είναι ένα approved IP. Βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία δεν υπάρχει. Ρώτα τους φίλους σου τους βιβλιοθηκονόμους με πόσους τρόπους μπορούσανε μέχρι τώρα οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες να εφοδιαστούν με βιβλία και προσπάθησε να σκεφτείς γιατί δεν γίνεται. Δεν εμποδίζει κανένας μία αίτηση που θα ζητά να εκμεταλλευτεί κομμάτι από τα ΕΠΕΑΚ [αναφέρομαι στο τρίτο, όχι σε αυτό που θα εκμεταλλευτούν από εδώ και πέρα] για να αγοραστούν βιβλία. Ίσα - ίσα, καλό κάνει στους οικονομικούς δείκτες [από όσο γνωρίζω, λέγεται απορρόφηση], καλό κάνει στους διοικητικούς [πολιτική: εμείς είμαστε υπεύθυνοι] και γενικά δεν μπορώ να εντοπίσω ενστάσεις. Άρα γιατί δεν έχω βιβλία;

Πάμε τώρα στη δική μου πραγματικότητα.

Δεν μείναμε με 50 βιβλία, πέρυσι ήρθανε κάποιες χιλιάδες βιβλία, από τα οποία τη συντριπτική πλειοψήφεια δεν μπορείς να τη δανείστεις ακόμα. Γιατί;

Γιατί οι συμβασιούχοι [και θιγόμενοι από το γεγονός ότι ούτε θα ενταχθούν στη χρηματοδότηση από το τελευταίο κοινοτικό πλαίσιο ούτε όμως έχουν μονιμοποιηθεί, δηλαδή ούτε πληρώνονται από το κράτος] εργαζόμενοι της βιβλιοθήκης βαράγανε τετράωρα κάνοντας "εξαιρετική" δουλεία στο να με δυσκολεύουν ακόμα και να χρησιμοποιήσω τα βιβλία στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Απλό παράδειγμα:

Τα τεχνολογικά βιβλία στα ελληνικά είναι επιοικώς απαράδεκτα στην πλειοψηφία τους. Στην συνηθισμένη περίπτωση είναι μισοδουλείες μεταφράσεων από κάποια ξένα. Υπάρχουν ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις. Αγγλόφωνα [η σε όποια άλλη γλώσσα for that matter] δεν επιτρέπεται να διανέμουν [τουλάχιστον εδώ που είμαι εγώ], οπότε είτε θα τα βρω μόνος μου για να διαβάσω σοβαρά, είτε θα πρέπει να τα πάρω από τη βιβλιοθήκη της σχολής εφόσον υπάρχουν. Αυτά που υπάρχουν δεν είναι ταξινομημένα για να τα δανειστώ [γιατί; ΓΙΑΤΙ έχεις βιβλία 1+ χρόνο που κάθονται και μαζεύουν σκόνη και υπαλλήλους που κωλοβαράνε;] οπότε πρέπει είτε να περιμένω ένα μεγάλο διάστημα [δίμηνο; τρίμηνο; σε περίοδο εξεταστικής ξέρεις τι σημαίνει αυτό;] για να τα πάρω είτε να προσπαθήσω να τα διαβάσω εκεί. Σε ένα υπόγειο ενός κτιρίου που ανήκε στο Δήμο [ξέρεις τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους που το δηλώσανε ως πανεπιστημιακό κτίριο όσο έπαιζε η επιχορήγηση το 75% από την Ε.Ε.; Έχεις ακουστά την υπερτιμολόγηση;] μέχρι που "άνοιξε" το τμήμα μου, που δεν έχει σε καμία περίπτωση περιβάλλον ικανό να φιλοξενήσει ποντίκια, όχι πανεπιστημιακούς φοιτητές και λειτουργεί με ένα ωράριο που φροντίζει να είναι κλειστή πολύ νωρίς, λίγο μετά το μεσημέρι τις ημέρες που έχω μαθήματα και κλειστή το σαβ/κο.

Γι´ αυτό το φαινόμενο, για το γεγονός ότι η επιχορήγηση έγινε καφέδες και τετράωρα σε αργόσχολους, δεν ευθύνεται το "κακό" σύστημα, ευθύνονται οι ίδιοι οι αργόσχολοι που τώρα κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

Οι ίδοι αργόσχολοι που κρατάνε πάλι σε περίοδο εξεταστικής τη βιβλιοθήκη κλειστή [ούτε καν την αισχρή παρουσία τους και τις απαράδεκτες υπηρεσίες τους δεν μπορούν να μου παρέχουν] εδώ και τρεις βδομάδες.

Χάνω κάτι;

Ναι. Χάνω και το ελάχιστο.

Αλλά όχι ρε φίλε, δεν στεναχωριέμαι...

Και σε καμία περίπτωση δεν θα κάτσω να στηρίξω αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ήταν εκεί, δεν κάνανε τη δουλειά τους και δεν θα την κάνουν στο μέλλον.

Δεν είναι αδιαφορία, δεν χαίρομαι για το ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, απλώς για εμένα έχει πάψει να υπάρχει αυτός ο χώρος εδώ και χρόνια.

Στο λέω αυτό, έχοντας δανειστεί πάνω απο 100 βιβλία μέχρι τώρα και έχοντας δώσει μάχες για να το πετύχω αυτό, για να ... "μου κάνουν τη χάρη."

Με αφήνει αδιάφορο η αγωνία τους, γιατί δεν παλεύουν για να αρχίσει να υπάρχει αυτός ο χώρος, αλλά για να συνεχίσουν να κρατάνε την καβάτζα τους.

Και αν φαίνεται τσατισμένο το κείμενο, είναι γιατί άλλη ιδέα έχω για τη βιβλιοθήκη και η υλοποίησή της δεν βρίσκεται ούτε στην προσωπική μου άποψη [όποια και να είναι αυτή] ούτε στους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη καβάτζα. Οι δεύτεροι την τραινάρουν, η πρώτη δεν αρκεί.

Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί στεναχωριέσαι.

Φιλικά πάντα.

Mutus Liber είπε...

Απο την μία χαίρομαι για την άμεση, πραγματικά απάντηση, και απο την άλλη νιώθω ακόμα μια φορά υπόχρεος που δεν απάντησα νωρίτερα στην προήγουμενη ανάρτηση σου.

Κατ' αρχήν να πώ ότι οι μακροσκελείς απαντήσεις σου είναι πειρασμός και βάσανο αλλά με ευχαριστούν να τις διαβάζω. :)

Πάμε τώρα στο ψωμί με μια μικρή παρένθεση.

Να πω ότι το ότι απάντησα σαν σε πεντάχρονο δεν το εννοώ με κακή έννοια γιατί θαυμάζω το πνεύμα των παιδιών. (Σκέφτηκα μόλις τώρα ότι ίσως το έπαιρνες για ειρωνία το σχετικό σχόλιο στην πρώτη απάντηση και δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο).

Όταν έγραφα για την σχολή μου αναφερόμουν κυρίως στα περιοδικά για την άμεση πρόσβαση και την επαφή με την επικαιρότητα κυρίως. Τα βιβλία που μπορεί να αφορούν την τέχνη που εξασκώ να είσαι σίγουρος ότι τα προμηθεύομαι και εγώ με όχι και τόσο "νόμιμους" τρόπους (αν και το περι νομιμοτητας είναι μια μεγάλη συζήτηση) γιατί εδώ δεν τα βρίσκω ούτε με αίτηση και επιπλέον δεν ενδιαφέρομαι να πληρώσω 200 ευρώ για ένα βιβλίο πάνω στην τέχνη μου όσο καλό και αν είναι. Οπότε καταλαβαίνεις ότι δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω ότι όντως διαβάζεις.

Πάμε στο επόμενο σκέλος λοιπόν.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο λόγος που έκανα την ανάρτηση δεν ήταν για να υποστηρίξω κανέναν συμβασιούχο, για τον λόγο ότι οι περισσότεροι απο αυτούς είναι είτε άσχετοι, είτε ανίκανοι είτε δεν θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα για λόγους νοοτροπίας (δημοσιοι υπάλληλοι, έστω συμβασιούχοι) είτε για άλλους.
Ο μόνος παράγοντας που με ώθησε στην ανάρτηση είναι η βαθιά αγάπη μου για τα βιβλία.

Και πάλι όμως, το γεγονός ότι δεν έγινε μια "σωστή" εκμετάλλευση απο τους υπεύθυνους δεν αρκεί για να κοοπεί η χρηματοδότηση. Χρειάζεται αγάπη για να κάνεις κάτι τέτοιο, ειδικά όταν εμπλέκονται βιβλία, που απαιτούν και μια άποψη ή παιδεία στην διαχείρηση τους. Φαντάζομαι γίνεται εμφανές οτι δεν εγκρίνω σε καμία περίπτωση την κακοδιαχείρηση που γίνεται ήδη στις βιβλιοθήκες. Δεν δέχομαι το ότι έχουν πάψει να υπάρχουν!

Νομίζω ότι απαντώ σε μεγάλο μέρος στις, πραγματικά δίκαιες, κατηγορίες σου για τους εργαζόμενους και την κακοδιαχείρηση. Το σύστημα έτσι και αλλιώς περιλαμβάνει και αυτούς.

Επαναλαμβάνω και πάλι ότι δεν παλεύω για να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ούτε για τους συμβασιούχους, ούτε για κανέναν άλλο. Ενδιαφέρομαι μόνο και μόνο γιατί τελικά την πλήρώνουν τα βιβλία και εμείς που θέλουμε να τα χρησιμοποιούμε.

Ελπίζω να έγινε λίγο πιο εμφανής ο λόγος της στεναχώριας μου.

ClouD είπε...

Καλημέρα.

Ε καλά, δεν θίγομαι. Η φράση "σαν να ήμουν πεντάχρονο" σημαίνει όπως θα το εξηγούσες σε ένα παίδι, αναλυτικά, γιατί το γνωσιακό υπόβαθρό [και όχι μόνο] που έχει δεν είναι το ίδιο με το μέσο αναμενόμενο από κάποιον ενήλικα.

Όχι, δεν θίγομαι με τίποτα. Μη τα σκέφτεσαι αυτά.

Λοιπόν, καταλαβαίνω τι λες. Απλώς θεωρώ πως οποιαδήποτε επιλογή και να κάνεις, ότι και να στηρίξεις όπως και να τη στηρίξεις, από τη στιγμή που θα κάνεις μία πράξη που να υποστηρίζει τη χρηματοδότηση με όποιον τρόπο των βιβλιοθηκών θα καταλήξει λίγο - πολύ σε αυτό που έλεγα.

Να είναι οι ίδοι άνθρωποι στις ίδιες θέσεις και να δημιουργούν τις ίδιες καταστάσεις.

Ίσως να είναι απλώς γκρίνια, ίσως όχι. Μου συμβαίνει ότι είναι άμεσα πολιτικό [έμμεσα όλα λίγο πολύ είναι] θέμα στην νεοελλάδα να το αντιμετωπίζω είτε με απάθεια είτε με αηδία και οργή, παρά οτιδήποτε άλλο.

Καλώς ή κακώς, η πλειοψηφεία δίνει τα ινία της κατάστασης σταθερά σε πλάσματα που προτιμώ να μη χαρακτηρίσω. Το επιλέγει κάθε φορά που ψηφίζει, κάθε φορά που σκύβει το κεφάλι, κάθε φορά...

Γι' αυτό σου λέω, δεν καταλαβαίνω. Δεν υπάρχει λόγος να στεναχωρήθω. Δεν αξίζει. Θέλει περισσότερη ένταση για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, να τη φέρουμε λίγο περισσότερο στα μέτρα μας. Το να στεναχωριέσαι μόνο στην απραξία μπορεί να σε οδηγήσει.

Η θλίψη είναι συντηρητική δύναμη. Μην πενθείς τις ιδέες σου, κράτα τες στη ζωή. [αυτό δεν είναι συμβουλή, είναι οπτική]

Ας μην ξεχνάμε τον Καραγκιόζη.

:-)

Mutus Liber είπε...

Καλό απόγευμα.

Φαίνεται ότι έχουμε άλλου είδους διαφορές λοιπόν μεταξύ μας. Και εγώ καταλαβαίνω τι λές και δέχομαι την θέση σου στο θέμα αυτό απλά δεν συμφωνούμε. Τίποτα το κακό δηλαδή!

Παρ'όλα αυτά συμφωνώ πλήρως στιε θέσεις σου στις τελευταίες 2 παραγράφους. Το ότι στεναζωριέμαι για κάτι δεν σημαίνει ότι κάνω μόνο αυτό. Το ότι έκανα γνωστό αυτό το θέμα στους γνωστούς μου είτε μέσω e-mail, είτε μέσα απο εδώ και το ότι συζητήσαμε πάνω σε αυτό το θέμα σημαίνει ότι κάτι κάνω, ίσως όχι κάτι τρομερά δυναμικό αλλά σίγουρα κάτι, δεν νομίζεις;

ClouD είπε...

Όχι, δε νομίζω.

Όσοι ενδιαφέρονται γι αυτό που προσπαθείς να προωθήσεις, όσοι είναι διατεθιμένοι να συμπαραταχθούν υπέρ του το γνωρίζουν ήδη.

Οι υπόλοιποι θα "συγκινηθούν" με τον κλασσικό νεοελληνικό τρόπο και θα επιστρατεύσουν τη μνήμη χρυσόψαρου [την απίστευτη ικανότητα που μας επιτρέπει να εχουμε πολιτική συνείδηση υπό του μηδέν στην Ελλάδα και να ανεχόμαστε έναν απίστευτα σάπιο νασερισμό] για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Κάποιοι ίσως να "δείξουν" και την ευαισθησία τους ανα δημοσιεύοντας.

Με πορδές αυγά δεν βάφουν, λέει ένας φίλος.

Αυτά δεν τα λέω για να σε θίξω, σχολιάζω την κατάσταση και γιατί μου φαίνεται αυτό κομμάτι ανούσιο.

Φιλικά πάντα.

Mutus Liber είπε...

Επειδή υπήρξαν πολλά πράγματα τα οποία με ενδιαφέρουν πλέον τα οποία δεν τα ήξερα και τα έμαθα μέσω τρίτων επέτρεψε μου να διαφωνώ για το κατά πόσο όποιος ενδιαφέρεται για κάτι γνωρίζει ήδη.

Επίσης δεν μοιράζομαι την ίδια οπτική με εσένα για τους κατοίκους και την κατάσταση εδώ θα συνεχίσω να αντιδρώ με τρόπους που θεωρώ χρήσιμους.

Δεν περιμένω απο κανέναν στον οποίο το λέω να κάνει κάτι. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Πιστεύω ότι υπάρχει έλλειμα πληροφόρησης κυρίως και αυτό προσπαθώ να καλύψω με αυτό τον τρόπο.

Και πραγματικά αφού είναι τόσο ανούσιο αυτό το κομμάτι γιατί δεν το αγνοείς απλά;